onsdag 27. januar 2010

Fører et flerkulturelt samfunn til mer vold?

Jeg satt og tittet rundt på dagbladet sine sider i dag, som jeg alltid gjør. Så kom jeg til å lese en sak om at volden i barneskolene og ungdomsskolene har økt betraktelig de siste årene. Det ble fortalt at flere lærere har blitt sykmeldt, og gruer seg til å komme på jobb som en følge av voldelige elever. Det var også et intervju hvor vi fikk høre fra en 21 år gammel gutt at han hadde knekt nesa på en lærer som hadde forsøkt å få han til å slutte å røyke på ungdomsskolen. Han hadde ikke engang noe anger for episoden.


Jeg logget ivrig inn på diskusjonssidene, for å lese andre sine meninger om denne nyheten. Ikke overraskende så mente en hel del at volden har økt i takt med en økning av ikke-vestlige innvandrere i Norge. Dermed bestemte jeg meg for å blogge om denne nyheten, for å dele min teori om årsakene med dere. Jeg tror nemlig det er så ekstremt mange faktorer som spiller inn i dette bildet, og innvandrerne er så avgjort ikke hovedproblemet her.


Volden har økt som en respons på at vold ikke får konsekvenser på barneskolen. Det verste som skjer om du utøver vold mot en lærer, er utvisning eller melding hjem. Om man har inkonsekvente foreldre trenger ikke ha en sammenheng med om man har en ikke-vestlig eller vestlig familie. Med en slappere disiplin, mindre konsekvenser og større bruk av kommunikasjonsmidler så er det en selvfølge at slike ting som dette skjer. Personlig tror jeg vi kunne fått denne utviklingen uavhengig om det hadde vært innvandrere her, eller ei. Mange av elevene på barneskolen har også levd hele sitt liv i Norge, så er det tross alt ikke så mange faktorerer som skiller de fra vanlige nordmenn, om man tenker på oppdragelse i barnehage og andre offentlige sektorer.


For å oppsummere noen av de mange faktorene som spiller inn, så kan man si at volden har økt i takt med:


  • Økt velstand.

  • Økt tid foran tv skjermen. (Dette gjelder både voksne og barn.)

  • Økt tid foran dataskjermen, spesielt ved bruk av spill.

  • Økt frihet.

  • Økt bruk av internett.

  • Økt forfall av skolebygninger, og utstyr.

  • Økt nedleggelser av skoler, som igjen fører til at det blir flere elever i hvert klasserom.

  • Økt fremmedfiendtlighet i Norge.


Om noen fremdeles mener det innvandrerne som er de sorte fårene i denne situasjonen, så vil jeg stille dere et spørsmål; er det innvandrerne eller integreringssystemet i Norge det er noe galt med? Ville det ikke vært ganske logisk om alle innvandrere var pålagt å lære seg språket i Norge for å motta økonomisk støtte, og bli boende i landet? Det er tross alt ganske vanskelig å sette seg inn i et regelverk man ikke er i stand til å lese. Det kan egentlig sammenlignes med å kjøre bil i et land du ikke forstår skiltene, eller vet hvilken fil du skal ligge i.


Vi må huske at mange av disse innvandrerne kommer fra et land med krig, og har historie om en forferdelig barndom. Mange kan lide av posttraumatisk stress, uten å selv være klar over at man kan få hjelp mot slikt. Hadde det kanskje vært en idè med noen få obligatoriske timer hos psykolog for innvandrere som kommer fra krigssoner, og til Norge? Det er mulig at noen enkle inngrep kunne avdekket ting tidligere, og derfor skapt store endringer i atferdsmønsteret.









2 kommentarer:

  1. Du er så svett på skriving, Kathinka :O

    … men flik fordet, da :D

    SvarSlett
  2. Hvor er dagens innlegg? :)

    SvarSlett